Met traceergasdetectie worden zelfs de allerkleinste lekkages opgespoord. De traceergastechniek wordt door ons voornamelijk ingezet voor het opsporen van leidinglekkages, Cenntraal verwarming , water, gas .
Bij de traceergasdetectie wordt een leiding onder druk gezet door middel van een speciaal traceergas, dat ongevaarlijk en onbrandbaar is. De gehele leiding wordt vervolgens nagelopen op drukverlies. Immers: waar het gas uit de leiding ontsnapt, is sprake van lekkage. Het opsporen van deze vaak kleine scheurtjes gebeurt met een speciaal traceergas detectietoestel. Dit apparaat pikt de kleinste gasconcentraties op, zelfs rond de 2ppm.
Via ultrasoon detectie is het mogelijk om zeer nauwkeurig de locatie van een lekkage te vinden. Een lek vinden via ultrasoon werkt d zender en een ontvanger die met elkaar communiceren. De zender zendt ultrasoon geluid in alle richtingen uit en de ontvanger pikt dit vervolgens weer op.
Ultrasoon lekdetectie is een relatief snelle en geavanceerde technologie om lekkages mee op te sporen. Elk lek maakt een geluid dat niet door het oor waargenomen kan worden. Door middel van ultrasoon wordt dit geluid versterkt. Aan de hand van ultrasoon lokaliseren wij de lekkage door na te gaan waar het geluid het krachtigst is.
Onze specialisten beschikken over veel ervaring en kennis op gebied van ultrasoon lekdetectie. De locatie van de lekkage brengen wij voor u exact in beeld. U hoeft dus niet uw hele vloer, dak of muur open te breken. De herstelkosten zijn hierdoor een stuk lager en verdienen zichzelf snel terug.
Bij Samke lekdetectie maken we gebruik van een infrarood camera. Door middel van de infrarood lekdetectietechniek kunnen temperatuurverschillen gemeten worden. Een lekkage van een vloerverwarming wordt bijvoorbeeld snel door onze geavanceerde infraroodcamera’s gedetecteerd en exact gelokaliseerd. U hoeft de vloer slechts op de plek te openen waar het lek zich bevindt, wat veel hak- en breekwerk scheelt. De herstelkosten zullen daardoor lager uitvallen.
De infraroodcamera geeft in de vloer het warmteverschil weer. Lekkages worden hiermee opgespoord. Tevens wordt de gehele vloerverwarming in beeld gebracht. Dit kan bruikbaar zijn wanneer u werkzaamheden aan de vloer moet verrichten, zoals boren. U hoeft dan niet bang te zijn dat u de leidingen raakt van uw vloerverwarming.
Tot slot wordt infrarood lekdetectie gebruikt om isolatiewaarden van bedrijfspanden en woningen in beeld te brengen. Isolatie- of warmtelekkages bijvoorbeeld, kunnen hiermee snel aangetoond worden.
De rookproef is zeer effectief bij het vinden van lekkages in de dakbedekking, hoe klein deze ook zijn. Door rook onder de dakbedekking te blazen en te kijken waar de rook naar buiten komt, kan op eenvoudige wijze het lek gevonden worden. Voor het onder de dakbedekking blazen van de rook is het wel vereist dat er een klein gaatje wordt gemaakt in het plafond, dit zodat de rook bij de rookproef vanuit daar onder de rest van de dakbedekking geblazen kan worden.
Onder druk wordt de rook onder de dakbedekking geblazen en daardoor vindt de rook vanzelf de plek van de lekkage om naar buiten te kunnen stromen. Door tijdens de rookproef te bekijken waar de rook te zien is, kan gekeken worden waar de dakbedekking vernieuwd of gerepareerd moet worden door een dakdekker. Deze manier van lekdetectie is in te zetten bij onder andere bitumen dakbedekking, die veel toegepast wordt op platte daken.
Leidingen binnenshuis zijn vaak in vloeren en wanden weggewerkt en dus niet zichtbaar. Met een leiding-lokalisator is het mogelijk om verborgen leidingen te traceren.
De kleurstofmethode is in essentie methode, die toch zeer doeltreffend is. Bij de kleurstofmethode wordt water vermengd met kleurstof. Op de plaats waar een lek zit, komt het gekleurde water tevoorschijn. Zo kunnen we zien om welk leidingnetwerk het gaat of waar in het dak het lek (ongeveer) zal zitten. Door meerdere kleuren te gebruiken, kan onnodig breekwerk voorkomen worden en kunnen bepaalde locaties voor het lek uitgesloten worden. Lekdetectie met kleurstof is hierdoor erg voordelig. Er kan eventueel, in plaats van gewone kleurstof, ook gewerkt worden met een kleurstof die alleen zichtbaar is als deze beschenen wordt met een UV-lamp. Deze speciale kleurstof wordt UV-laminaat genoemd. Er zijn dus verschillende mogelijkheden, voor wat de kleuring van het water betreft.
Een vochtmeting wordt vaak ingezet in combinatie met andere lekdetectie methoden. Met behulp van onze vochtmeter zoeken we naar hoge concentraties vocht in materialen als steen, hout en gips. De vochtmeter zendt een elektrisch signaal uit en meet weerstanden. Wanneer wij de vochtmeter tegen een wand of vloer plaatsen, wordt de vochtwaarde aangegeven. Bij een te hoge waarde is de kans groot dat het lek is gevonden.